СВЕТСКИ ДАН ВОДА: КОЛИКО ЦЕНИШ ВОДУ ?


Уједињене нације обележавају Светски дан вода 2021. уз глобалну јавну расправу о томе како људи вреднују воду и све врсте њене употребе. Вода је екстремно угрожена због раста броја становника, све веће потражње у пољопривреди и индустрији као и погоршања последица климатских промена.


С економским развојем и растом светске популације, пољопривреда и индустрија постају жедније, а услед повећања потражње расте производња енергената за коју је потребно много воде, упозорио је УН пред Светски дан вода, који се обележава 22. марта. Климатске промене чине доступност воде непредвидљивијом и то доприноси загађењу.


Овогодишња тема је како вреднујемо воду мимо њене цене. Одговор на то питање одређује како се њоме управља и како је расподељујемо. Значај воде лежи у везама међу домаћинствима, културом, образовањем, економијом и интегритетом природе што нас окружује. Уколико превидимо било коју од тих вредности, ризикујемо да ћемо погрешно управљати овим ограниченим, незаменљивим ресурсом, поручује УН.


РАЗМЕНА МИШЉЕЊА


Кампања за размену мишљења лансирана је с хаштагом #Wатер2ме. Њоме се указује на пресудни значај услуга везаних за воду – снабдевања питком водом, хигијене и здравства. Осим тога, кампањом се истиче да се вода, тоалети, канализација и хигијена – понекад се обједињено означавају акронимом WАСХ – често субвенционишу, али да раширена подршка може да омогући корист људима који већ имају задовољавајуће услове, уместо да унапреди ситуацију код сиромашних и заједница које у томе оскудевају.


Код енергетике и другог бизниса, ризици попут несташице воде, поплава и климатских промена могу да доведу до раста трошкова и ремећења ланца снабдевања. С друге стране, лоше поступање компанија с водом може да оштети екосистеме, нашкоди репутацији и утиче на продају. С развојем пројеката малих хидроелектрана у региону којег покрива Балкан Греен Енергy Неwс, локално становништво се суочава са недостатком приступачности воде, јер се реке обично преусмеравају у закопане цеви, а то такође штети природи.


ИНДУСТРИЈСКО ЗАГАЂЕЊЕ УГРОЖАВА РЕКЕ У СРБИЈИ


Све је већа опасност и од индустријског загађења. У Зрењанину је вода из водовода небезбедна већ две деценије, а кинеска компанија Линглонг сада гради фабрику пнеуматика. Локални чувари и чуварке животне средине тврде да компанија добија дозволе мимо законске процецдуре и да ће настати још већи притисак на водне ресурсе.
Домаћа група Право на воду саопштила је да је више од 650.000 људи у Војводини погођено због присуства арсеника у води. На територији Зрењанина има преко 120.000 становника.


НЕБЕЗБЕДНА ВОДА ЈЕ СМРТОНОСНИЈА ОД МЕТАКА


Чак 129 земаља није на путу да 2030. уведе потпуно одрживо управљање водним ресурсима и тренутна стопа напретка мора да се удвостручи, саопштио је УН. Више од три милијарде људи је у ризику због недостатка података о здрављу својих река, језера и подземних вода.


Недостатак безбедне воде је много смртоноснији за децу него меци и шрапнели у 16 земаља захваћених ратним сукобима, наводи Дечји фонд УН (Unicef). Деца млађа од пет година су тамо у 20 пута већем ризику од смрти од обољења повезаним са небезбедном водом и незадовољавајућом хигијеном него услед конфликта.


У извештају стоји да сваке године само од дијареје изазване небезбедном водом и недостатком хигијене умире 85.700 деце до 15 година, у поређењу са 30.900 што погине у ратним дејствима.


Уједињене нације предводе Деценију акције за воду закључно са 2028. годином. По њиховим подацима, 2,2 милијарде људи, угрубо свака трећа особа, живе без приступа безбедној води. Гесло лањске кампање је било Вода и климатске промене.


ИЗВОР : https://balkangreenenergynews.com/rs/svetski-dan-voda-koliko-cenis-vodu/