Светски дан дијабетеса (WDD) креиран је 1991. године од стране IDF-а ( www.idf.org

Међународна фондација за дијабетес ) и Светске здравствене организације као одговор на све већу забринутост због ескалације здравствене опасности коју представља дијабетес. Светски дан дијабетеса  званично се обележава од стране Уједињених нација од 2006. године доношењем Резолуције 61/225 Уједињених нација. Сваке године се обележава 14. новембра, на рођендан сер Фредерика Бантинга, који је заједно са Чалсом Бестом 1922. године открио инсулин.

Светски дан дијабетеса је највећа светска кампања за подизање свести о дијабетесу која достиже глобалну размеру и укључује преко милијарду људи у више од 160 земаља. Кампања скреће пажњу на питања од изузетног значаја за контролу дијабетеса и чврсто држи дијабетес у жижи јавности и политичког света.

Кампања Светски дан борбе против дијабетеса има за циљ да буде:

Платформа за промоцију IDF -ових заговарачких напора током целе године.

Глобални покретач за промоцију важности предузимања координираних и усклађених акција за суочавање са дијабетесом као критичним глобалним здравственим проблемом.

Кампања је представљена логотипом плавог круга који је усвојен 2007. године након усвајања Резолуције УН-а о дијабетесу. Плави круг је глобални симбол за свест о дијабетесу. Означава јединство глобалне дијабетесне заједнице као одговор на епидемију дијабетеса.

Сваке године се кампања Светског дана борбе против дијабетеса фокусира на одређену тему која траје једну или више година. Тема Светског дана борбе против дијабетеса 2019. године је породица и дијабетес.

 

 

2019

Тема Светског дана борбе против дијабетеса 2019. је

 ПОРОДИЦА И ДИЈАБЕТЕС.

IDF подиже свест о утицају који дијабетес има на породичну и подршку оболелим и промовише улогу породице у управљању, нези оболелих и  превенцији дијабетеса.

Позивају се породице да сазнају више о знаковима упозорења и открију свој ризик за насрајање дијабетеса типа 2.  Истраживање које је  IDF спровео 2018. открило је да  код већине испитаних људи који имају члана породице са дијабетесом,  родитељи  који имају децу у узрасту од четири до пет година су  углавном нису упознати са симптомима и не би умели да препознају знаке дијабетеса код своје деце . Један од три родитеља их уопште не би приметио.

Налази подвлаче потребу за образовањем и освешћивањем како би се људима помогло да рано уоче знакове упозорења за дијабетес.

Недостатак знања о дијабетесу значи да уочавање знакова упозорења није само проблем за родитеље, већ је проблем који утиче на цело друштво. Ово је важно, јер су знакови који указују на болест блажи код дијабетеса типа 2, најчешћег облика те болести, који је одговоран за око 90% свих случајева дијабетеса. Свакој другој особи која тренутно живи са дијабетесом болест није дијагностикована. Велика већина ове популације има  дијабетес типа 2.

Ако се не лечи , дијабетес може довести до озбиљних здравствених  компликација. Компликације укључују оштећење вида и слепило, периферну неуропатију, дијабетесну нефропатију, срчани удар и мождани удар. Дијабетес је одговоран за четири милиона смрти у 2017. години.

Овог новембра, IDF позива људе да тестирају своје знање о дијабетесу и процене ризик за настанак  дијабетеса типа 2.
ИЗВОР : https://worlddiabetesday.org

др Милена Стефановић

Центар за промоцију здравља

ЗЗЈЗ Ћуприја