Светски дан чистих руку 15. октобар обележава се широм света са циљем да се пропагира култура прања руку сапуном, на глобалном и локалном нивоу, јер иако људи перу руке мало њих их пере у критичним моментима – после коришћења тоалета, после додиривања уста, носа, или очију, након контакта с болесном особом, али и приликом свакодневних активности у домаћинству.

Прљаве, клицама загађене руке имају кључни значај у преношењу узрочника цревних, респираторних и кожних заразних болести, Прање руку сапуном је једна од најефективнијих мера превенције пролива и упале плућа.

Неки подаци показују да сваке године око 3,5 милона деце у свету не доживи свој први рођендан, управо због пролива и запаљења плућа, и скоро два милиона одраслх умре од болести које су последица прљавих руку, а сапун и воду могу себи да приуште сви.

 

Према подациима UNICEF-a број деце испод пет година која живе у домаћинствима која нису обухваћена санитарно – здравственим мерама је је 280 милиона 1,8 милиона људи умире сваке године од дијареје, укључујући и колеру, а 90 % свих смртних случајева узрокованих дијарејом су деца испод пет година.

 

Око 88% свих смртних случајева узрокованих дијарејом приписује се неисправној води, неадекватним санитарно – здравственим мерама и неадекватној хигијени.

 

Према истраживању здравственог стања становништва Србије, у Србији 73 % одраслог становништва ,и 75 % деце и омладине од девет до деветнаест година редовно пере руке.

 

Највећи број болести шири се управо преко прљавих руку, па на хигијену истих треба посебно обратити пажњу.

Мислите о томе стално!

 

 

Повезане теме      

Шта су и које су „болести прљавих руку” ?

Савети становништву

Хигијена руку у здравственим установама