Светски дан борбе против ХИВ / АИДС-а „Убрзано до краја АИДС епидемије“ – 1.децембар 2015.


Светски дан борбе против ХИВ / АИДС ове године се одржава под слоганом Убрзано до краја АИДС епидемије“.

 ХИВ инфекција је хронична инфекција са којом данас може дуго да се живи уколико је откривена на време и уз редовно узимање терапије. Терапија је у Србији бесплатна и доступна свима којима је потребна.
Годишње се и до 30% новоткривених ХИВ инфекција региструје у одмаклој фази, што као последицу има оболевање и умирање младих особа. Такође, процењује се да на сваку откривену ХИВ инфекцију иде бар једна неоткривена.

Србија спада међу земље са најнижим степеном тестираних особа на ХИВ. Широм земље постоје центри за добровољно, поверљиво саветовање и тестирање на ХИВ (њих 24). Међутим, свест о потреби за тестирањем и предностима знања свог ХИВ статуса је доста ниска, па је број људи који користе услугу тестирања јако низак. Као последицу гледамо да је око 30-50% особа које су инфициране ХИВ-ом нису свесни да су ХИВ позитивни, а скоро 70% особа у Србији који открију свој ХИВ статус то ураде касно, па због тога касније и почињу да користе терапију.

Према истраживањима широм Европе 80% нових инфекција се дешава од особа који нису свесни да су инфицирани ХИВ-ом.
Ако није могао ризик да се спречи јако је битно што пре проверити свој ХИВ статус. Зато истичемо значај тестирања на ХИВ, које увек треба да буде праћено саветовањем.

У оквиру ЗЗЈЗ Поморавље у Ћуприји ради саветовалоште за ДПСТ сваког радног дана од 8:00-14:00 сати.

 У саветовалишту је свим грађанима омогућено бесплатно тестирање и разговор са лекаром специјалистом. За долазак у саветовалиште није неопходан упут лекара, нити здравствена књижица.
Тестирање је:
Добровољно– што знаци да је то само Ваша одлука и нико не може да Вас натера да се тестиратеуколико не желите.

Поверљиво– подразумева присан, поверљив и искрен разговор измеђ Вас и саветника. Поверљивост значи да све што кажете као клијент остаје између Вас и саветника и никада неће доћи до треће особе.

Анонимно– подразумева да се не морате представити пуним именом и презименом, ако то не желите, и да Вам за тестирање није потребна било каква званична медицинска или нека друга документација.

 

Шта је HIV / AIDS ?

Више о тестирању на HIV

Европска недеља тестирања на HIV и вирусне хепатитисе, 20-27. новембар 2015. године