ОНКО – апликација за мобилне телефоне са информацијама о раку, лечењу рака и подршци   www.onko.rs

Апликација за мобилне телефоне ОНКО са информацијама о раку, лечењу рака и подршци, која је настала у склопу пројекта Института за онкологију и радиологију Србије „Знањем против рака“ под покровитељством Министарства здравља Републике Србије, представљена je 3. децембра.

Ова апликација намењена је онколошким пацијентима, члановима њихових породица, становништву, здравственим радницима, медијима… свима којима су неопходне лако разумљиве, практичне али и научно засноване информације, као, на пример:

 • Да ли се рак може спречити? Ако може, шта могу да предузмем?
  • Да ли је рак наследна болест?
  • Како се рак открива? Када се за преглед дојки ради ултразвук а када мамографија? Чему служе туморски маркери?
  • Ко може да ми помогне да превазиђем шок након суочавања са дијагнозом рака?
  • Како да помогнем блиској особи која болује од рака?
  • Како се припремити за операцију? Како убрзати опоравак након операције?
  • Шта је хемиотерапија, како делује?Како ублажити тегобе?
  • Како се спроводи зрачна терапија, колико дуго, да ли има нежељених ефеката?
  • Како да се храним током лечења, да ли да пређем на алкалну дијету?
  • Да ли смем да радим вежбе, да ли је касно да сад престанем да пушим?
  • Да ли да користим препарате за јачање имунитета? Витамине или минерале? Да ли ће ми помоћи акупунктура или хомеопатија?

Како је припремљена апликација ОНКО?

Апликација је припремљена у склопу пројекта Института за онкологију и радиологију Србије „Знањем против рака“ под покровитељством Министарства здравља Републике Србије.
Мотив за покретање наведеног пројекта био је да се пацијентима обезбеде разумљиве информације о превенцији, дијагностици и лечењу малигних болести, упутства за понашање током и након онколошког лечења, савети за лакше прихватање болести и лечења,као и практичне информације за лакше сналажење у Инстуту и систему онколошке здравствене заштите.

Питања која пацијенте и њихове породице највише интересујуизабрана су у сарадњи са Радном групом за подршку пацијентима IORS и удружењима пацијената, а изабране су 22 теме на које су брошуре припремили стручњаци из одговарајућих области.

Како се данас за добијање тражених информација користе савремене технологије, сав овај материјал преточен је у мобилну апликацију. На тај начин, сви текстови су доступни преко мобилног телефона и омогућене су њихове измене.

Апликација је корисна и за здравствене раднике јер онколошки пацијенти од њих очекују одговоре на најразличитија питања која нису увек детаљно обухваћена формалном медицинском едукацијом а могу бити значајна су за успешност лечења и квалитет живота пацијената.

Како користити ОНКО?
Преузмите апликацију преко продавнице вашег телефона (Play продавница за андроид и ускоро  AppStore за ајфон).

Информације о апликацији можете наћи и на  www.onko.rs