Светски дан хране, 16. октобар 2015. године обележава се под слоганом: „Социјална заштита и пољопривреда: прекидање циклуса руралног сиромаштва”.Организација за храну и пољопривреду (FAO) обележава сваке године 16. октобар – Светски дан хране, дан када је ова организација и основана 1945. године. У Србији се 16. октобар – Светски дан хране обележава од 2001. године уз подршку Министарства здравља Републике Србије. У последњих неколико година, захваљујући програмима социјалне заштите, спашено је око 150 милиона људи од екстремног сиромаштва.

Програми социјалне заштите кроз готовинске кредите, ваучере, осигурања, повећавају приходе и мењају статус сиромашним и угроженим људима. Социјална заштита побољшава људима приступ здравственој заштити и другим социјалним услугама. У недостатку социјалне заштите, сиромашна домаћинства, која имају ограничен приступ ресурсима и услугама, у сталном су ризику од сиромаштва и глади, нарочито када се суоче са кризом или ванредним ситуацијама. Из тог разлога, FAO (организација за храну и пољопривреду) је појачала своје напоре да помогне владама и партнерима у имплементацији социјалне заштите у националне стратегије и политике развоја. Светски дан хране је прилика да се пажња света усмери на кључну улогу социјалне заштите у искорењивању глади и сиромаштва.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” са мрежом окружних института/завода за јавно здравље сваке године припрема обележавање Светског дана хране, 16. октобра, као значајног датума у Календару јавног здравља и кампању Октобар – месец правилне исхране.

Планиране су многе активности:
– Наградни конкурс за најбољи ликовни и литерарни рад за децу предшколских установа и ученике основих школа на тему „Правилна исхрана – од њиве до тањира”.
– Сарадња са школама, локалном заједницом, стручним удружењима,
– Реализација предавања, трибина, изложби на тему правилна исхрана.

 

Повезане теме