ЗА ВАКЦИНАЦИЈУ ПРОТИВ ХПВ ВИРУСА

НЕДЕЉА ОТВОРЕНИХ ВРАТА

ЗА ВАКЦИНАЦИЈУ ПРОТИВ ХПВ ВИРУСА

Обавештавамо Вас да ће се од 22.04. до 28. 04. 2024 године, од 8h до 18h, у просторијама Школског диспанзера Дома здравља Деспотовац, Параћин, Свилајнац и Ћуприја, оржати недеља отворених врата, посвећена вакцинацији против ХПВ-а (хуманог папилома вируса) вакцином Гардасил 9.

Вакцина је намењена спречавању настанка инфекција изазваних ХПВ вирусом која може да има бројне последице: рак грлића материце, вагине, вулве, пениса, усне дупље и ждрела, завршног дела дебелог црева, као и појава кондилома (гениталних-стидних брадавица) .

Потребно је само да понети здравствену књижицу и дођи у Дом здравља, како би се у наведеном периоду вакцинисали без заказвања и чекања.

Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, током 2020. године у Србији је од рака грлића материце оболело 1.087 жена, док су 453 жене нажалост умрле. Око 200 мушкараца у Србији сваке године оболи од карцинома повезаних са ХПВ инфекцијом, а око 80 њих изгуби живот.

Примарна превенција обољења изазваних ХПВ спроводи се вакцинацијом. ХПВ вакцина је ефикасна и безбедна, а први пут је дата 2006. године. Од тада до данас спроведено је преко 100 студија са више од милион учесника које су потврдиле њену безбедност и ефикасност. До сада је широм света дато више од 500 милиона доза вакцина и показало се да је организована имунизација најефикаснији начин зашите становништва од ХПВ инфекције.

Родитељи деце узраста до 15 година, који желе да вакцинишу дете ХПВ вакцином, обраћају се изабраном педијатру детета у дому здравља, где су доступне ХПВ вакцине. Деца са навршених 16 година живота и старија, могу и сама да се јаве свом изабраном лекару у дому здравља.

Вакцина Гардасил 9 је бесплатна за децу оба пола од 9 до 19 година, а недеља отворених врата је посебно намењена ученицима 2005. годишта, како би искористили последњу прилику да се вакцинишу о трошку државе.

Решење постоји и није време да седимо скрштених руку !

ИСКОРИСТИТЕ ПРИЛИКУ – НЕ ПРОПУСТИТЕ ХПВ ВАКЦИНУ