МЕЂУНАРОДНИ ДАН ХУМАНИТАРНОГ РАДА


Хуманост је једна од највреднијих људских карактеристика. Људи који су хумани, помажу другима готово увек и по сваку цену. Осећање да сте другима помогли, испуњава вас и чини задовољним.

Генерална скупштина УН-а  2008. године донела је одлуку о обележавању Међународног дана  хуманитарног рада  с циљем подизања свести јавности о активностима хуманитарне помоћи широм света и важности међународне сарадње у том погледу.


Међународни дан хуманитарног рада сваке године обележава се 19. августа, у част хуманитарним радницима који свакодневно стављају живот на коцку како би спасили животе других.


Овај дан обележава се широм света са јаком и важном поруком, да улажемо у властиту доброту.

Међународни дан хуманитарног рада и COVID-19?

Oве године је  Међународни дан хуманитарног рада посебан , јер имамо велики број људи који ризикују сопствене животе како би бринули о оболелим од коронавируса . Година 2020. била је тешка за све нас, а ипак људи који раде на спашавању живота у COVID-19 заслужују да се помену. Хуманитарци нису само лекари, него и медицинске сестре,техничари, болничари, радници, полицајци и многи други службеници који су све време на било који начин активно укључени у борбу против пандемије  .


Међународни дан хуманитарног рада посвећен је сваком појединцу који ради за потребе других.Чак и ако се Ваша помоћ огледа у маскама за лице или храни сиромашним људима, Ви сте хуманитарац и овај дан и Вас слави.

Хуманост људска дужност и обавеза


Једна од пословица која може описати хуманост, била би „Човек има право да гледа другог одозго, једино када треба да му помогне да се усправи.


Хуманисти су искрени, отворени, несебични и алтруисти. Хуманост учимо у најранијем детињству. Родитељи нам развијају разумевање и љубав за све који нас окружује.


Ипак, у савременом свету, и хуманост није оно што је некад била. Данас су људи спремни да буду хумани, а заправо су егзибиционисти , који на тај начин скупљају лајкове, добијају пажњу људи и медија и усмеравају је ка себи.


Нека од питања данашњице су : како смо изгубили хуманост, како смо отупели на туђу бол и несрећу? Како да отворимо срце и душу за свет око нас?


Одговор свако може пронаћи у кутку своје савести и свести. Помозите особи са инвалидитетом да пређе улицу, донирајте ствари, удомите животињу, засадите дрво… Учините било које добро дело и увидећете колика је то радост највише за Вас!

др Милена Стефановић

Центар за промоцију здравља ЗЗЈЗ Ћуприја


САЗНАЈТЕ ВИШЕ НА:

https://latestnews.fresherslive.com/about/world-humanitarian-day