ЕВРОПСКИ ДАН ДОНАЦИЈЕ И ТРАНСПЛАНТАЦИЈЕ ОРГАНА

САЗНАЈТЕ ВИШЕ НА : http://srbijazatransplantaciju.com/transplantacija_pocetna.html

Европски дан донирања и трансплантације органа (ЕОДД) обележава се са циљем да се подигне свест о важности давања органа као начина спасавања живота, али и да се захвали донорима и њиховим породицама, као и стручњацима за трансплантацију широм Европе.


Такође, циљ је и да се позове медицинска заједница и носиоци политика широм Европе да размисле о важности ове терапије која спашава живот.


Подаци говоре да је потреба за трансплантацијом органа у порасту широм света, али недовољан број органа на располагању, представља ограничавајуц́и фактор у лечењу многих пацијената. То је довео и до великог броја пацијената на листама чекања.


Током 2018. године, према евиденцији Савета Европе више од 150.000 пацијената било је регистровано на листама за чекање органа у Европи. Иако су 41. 000 пацијената трансплантирана, регистовано је нових 48. 000 на листи чекања.


„У Европи се око шест нових пацијената додаје на листу чекања сваког сата, а 19 људи умире сваког дана чекајуц́и на трансплантацију“, наводи се на сајту Савета Европе.

Иако је, како наводе, у протеклих неколико деценија медицинска заједница широм Европе била сведок многих невероватних напретка у трансплантацији органа, ниједна трансплантација није могућа без акта давања органа.


Један донор, у зависности од животне доби, може да спасе до осам људских живота и може да помогне у лечењу 100 људи који чекају трансплантацију одређених ткива.


„Захваљујући храбрим и несебичним даваоцима и њиховим породицама врши се трансплантација. Њихов дар живота даје толико много других прилика. Сва медицинска достигнуц́а су, међутим, могућа само ако је постигнут значајан напредак у ставовима према давању органа. Свака држава и заједница непрестано покушавају да подигну свест о давању органа и трансплантацији“, истичу у саопштењу из Британске националне организације за донирање.

ИЗВОРИ:

https://www.danas.rs/

https://www.edqm.eu/

http://srbijazatransplantaciju.com/Sta-ja-mogu-da-ucinim_donorska-kartica.html

др мед. Милена Стефановић

Центар за промоцију здравља ЗЗЈЗ Ћуприја