ЕВРОПСКА НЕДЕЉА ТЕСТИРАЊА НА ХИВ И ХЕПАТИТИС 22–29. новембар 2019.

Седам година од покретања у 2013. и пет година од фокусирања на хепатитис као и на  ХИВ, Европска недеља тестирања поново ће се одржати од 22.-29. новембра 2019.

Европска недеља тестирања је европска кампања која подстиче јавне и партнерске организације, заједнице и институте за јавно здравство широм европске СЗО да се уједине на недељу дана ради промовисања добровољног тестирања. Циљ је подизање свести о предностима раније дијагнозе ХИВ- а и вирусних хепатитиса што омогућава ефикасније лечењ и негу , уз поштовање принципа поверљивости.

Примарни циљ Европске недеље тестирања је да  што више људи сазна свој  ХИВ и / или хепатитис статус и на тај начин  и смањи број случајева са  касно постављеном  дијагнозом. Ови циљеви се постижу промоцијом предности тестирања на ХИВ и хепатитис и подржавањем сталне  сарадње између свих партнера у заједници. Основни циљеви кампање су :

Охрабрити  особе које су било када биле изложене неком ризику да се тестирају;

Подстаћи здравствене раднике да нуде добровољно тестирање и саветовање на ХИВ или хепатитис као део рутинске неге у одређеним условима и у присуству одређених стања (у складу са смерницама СЗО);

Подршка и сарадња организација цивилног друштва у повећању обима тестирања на ХИВ и хепатитис и подстицање размене примера добре праксе међу земаљама ;

Подићи свест државних институција о индивидуалним, друштвеним и економским предностима тестирања на ХИВ и хепатитис у циљу  повећања  ефикасности тестирања како би се тестирање омогућило оним особама којима је најпотребније;

Помоћ у окончању епидемије ХИВ-а и хепатитиса спречавањем преношења инфекције постављањем  ране дијагнозе и правовременим лечењем.

СЗО снажно подржава интегрисане приступе у превенцији, тестирању и нези људи који живе са ХИВ-ом и вирусним хепатитисом. Две недеље пре Европске недеље тестирања 2019. године, СЗО је издао препоруку за тестирање на ХИВ, позивајући земље да мање   користе у пракси  Western Blot и ELISA тестове  у корист једноставних, брзих тестова.

 

Линкови:

WHO/Europe hepatitis website

WHO/Europe HIV/AIDS website

European Testing Week website

HIV testing services

 

др Милена Стефановић

Центар за промоцију здравља ЗЗЈЗ Ћуприја

ИЗВОР : СЗО  http://www.euro.who.int/en/home

У оквиру ЗЗЈЗ Поморавље у Ћуприји ради саветовалиште за ДПСТ сваког радног дана од 8:00-14:00 сати.

У саветовалишту је свим грађанима омогућено бесплатно тестирање и разговор са лекаром специјалистом. За долазак у саветовалиште није неопходан упут лекара, нити здравствена књижица.

Тестирање је:

Добровољно– што знаци да је то само Ваша одлука и нико не може да Вас натера да се тестиратеуколико не желите.

Поверљиво– подразумева присан, поверљив и искрен разговор измеђ Вас и саветника.

Поверљивост значи да све што кажете као клијент остаје између Вас и саветника и никада неће доћи до треће особе.

Анонимно– подразумева да се не морате представити пуним именом и презименом, ако то не желите, и да Вам за тестирање није потребна било каква званична медицинска или нека друга документација.

 

https://www.zzjzcuprija.com/sta-je-hiv-aids/
https://www.zzjzcuprija.com/sta-je-test-na-hiv/