Епидемиолошки надзор над грипом у сезони 2015-2016 године, почео је од 28.09.2015 године недељним праћењем и извештавањем по дефиницији случаја, из надзорних јединица на територији надлежности.

6320 доза сезонске тровалентне,инактивисане вакцине, произвођача Abbott.Biologicals B.V, ЗЗЈЗ Ћуприја дистрибуирао је домовима здравља по следећем распореду: Деспотовац-600 доза; Јагодина-1760; Параћин-1810; Рековац-500; Свилајнац-1000; и Ћуприја-650 доза.

Вакцина се препоручује особама са хроничним поремећајима плућног и кардиоваскуларног система, као и метаболичким поремећајима(шећерна болест, поремећај рада бубрега, особама са ослабљеним имунитетом). Поред наведених,потребно је обухватити особе смештене и запослене у Геронтолошким центрима и установама социјалне заштите, као и запослене и смештене у установама које обављају здравствену делатност. Препоручена је примена ове вакцине и код особа старијих од 65 година, као и код лица запослених у јавним службама које су у ризику.

Време неопходно за стицање имунитета је 2-3 недеље након давања вакцина, а трајање имунитета је од 6-12 месеци, па из тога проистиче потреба вакцинације сваке године.

Вакцинација против грипа се спроводи у циљу редуковања оболевања и умирања, као и редуковања преношења вируса грипа у породици, колективу и популацији.