Шта треба да знате о корона вирусу да бисте заштитили себе, своју децу и породицу?


Шта је нови корона вирус?


Нови корона вирус (CoV) је нови сој Корона вируса, назван Коронавирусна болест 2019 (COVID-19). „CO“ значи корона, „VI“ за вирус и „D“ за болест.

COVID-19 је нови вирус повезан са истом породицом вируса као што су тешки акутни респираторни синдром (SARS) и неке врсте прехлада.

Како се преноси вирус COVID-19?

Директним контактом са респираторним капљицама заражене особе (настаје кашљем и кијањем) и додиривањем површина које су контаминиране вирусом.

COVID-19 вирус може преживети на површини неколико сати, али га једноставна дезинфекциона средства могу убити.


Више информација о корона вирусу у Србији пронађите на сајту
COVID-19.

 Који су симптоми корона вируса?


Симптоми могу бити повишена температура, кашаљ и недостатак даха. У тежим случајевима инфекција може изазвати упалу плућа или отежано дисање. Ређе болест може бити фатална.

Кључне мере превенције су – учестало прање руку и хигијена дисања (прекријте кашаљ или кијање савијеним лактом или марамицом, а затим ту марамицу одбаците у затворену канту).

Уколико имате наведене симптоме, није потребно да идете у дом здравља или болницу, већ треба да се одмах обратите дежурном епидемиологу на неки од телефона испод.

Позовите број 064 8945 235 (број који је отворило Министарство здравља) https://www.zdravlje.gov.rs/ затим Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић–Батут”  http://www.batut.org.rs/ на број 011 2684 566 или институте/заводе за јавно здравље на територији на којој боравите.

БРОЈ ПРИПРАВНОГ ЕПИДЕМИОЛОГА ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЋУПРИЈА ЈЕ

061 6638692

061 1707895

ОД 08-22h

 Да ли треба да носим медицинску маску?


Употреба медицинске маске саветује се уколико имате респираторне симптоме (кашаљ, кијање) првенствено да бисте заштитили друге. Ако немате никакве симптоме, нема потребе да носите маску.


Уколико носите маску, важно је да је правилно користите и скидате да би вас ефикасно заштитила и како бисте избегли повећан ризик од преношења вируса.


Употреба маске сама по себи није довољна за заустављање инфекција и мора се комбиновати са честим прањем руку, прекривањем кијања и кашљања, те избегавањем блиског контакта са било ким ко има симптоме прехладе или грипа.

Да ли COVID-19 утиче на децу?

Ово је нови вирус и још увек не знамо довољно о томе како утиче на децу или труднице. Знамо да је могуће да су људи било ког узраста заражени вирусом, али до сада је било релативно мало пријављених случајева COVID-19 међу децом.

Вирус је смртоносан у ретким случајевима, за сада углавном код старијих људи са хроничним болестима.

Шта да радим ако моје дете има симптоме COVID-19?

Потражите лекарску помоћ, али имајте на уму да је сезона грипа на Северној хемисфери.

Симптоми COVID-19, попут кашља или грознице, могу бити слични симптомима грипа или прехладе који су много чешћи.


Наставите да одржавате редовну хигијену руку и дисајних путева.


Избегавајте одлазак на јавна места да спречите ширење на друге.


На време обавестите свог лекара уколико сте путовали у подручје где је пријављен COVID-19 или ако сте били у блиском контакту са неким ко је путовао у неко од ових подручја и има респираторне симптоме.

Имам температуру, мора да сам заражен короном!” Пре него што кренете да паничите проверите прво  ✅

COVID-19

Топломер каже да је температура вашег тела значајно прешла граничних 37 степени Целзијисових. Док са свих страна слушате о симптомима глобалног вируса, вама се већ кроз главу мота мисао – заражени сте короном! Пре него што упаднете у панику, важно је знати: није свака температура корона вирус и није овај вирус баш тако лако добити.

Неумирени, ипак се спремате да проверите да ли сте баш ви заражени короном, али пре тога требало би да проверите ове чињенице:

Да ли сте били у близини неког ко је био на угроженом подручју?

Будући да знате ко су људи у чијој се близини крећете, ако кија, кашље или има неки од добро познатих симптома корона вируса немојте му се приближавати превише, нарочито ако је тај неко дошао из Кине, Ирана, Италије, Јужне Кореје или других земаља у којима постоји велики број оболелих од корона вируса.

Али шта са јавним простором?

Рећи ћете: “да, знам са ким сам био у контакту од блиских људи, али шта је са јавним простором, посебно градским превозом?”

Не можете да се заразите ако само прођете поред неког зараженог на улици. Висок ризик од заразе имају они који живе или имају директан физички контакт са неким зараженим, којима неко кашље и кија у лице (или дођу у контакт са коришћеном марамицом), или да буду лицем у лице у контакту са зараженим на мањој удаљености од два метра дуже од 15 минута.

Да није можда грип?

Више пута је речено да су сисмптоми короне и сезонског грипа слични, па температура можда долази од тога или прехладе која има симптоме личне грипу.

Већ сте кренули да изустите “како можете да знате…”.Колико год били слични, грип и корона се баш у температури и разликују. Док грип наступа нагло и тепература одмах скочи и буде висока, корона се постепено развија, температура је у почетку благо повишена и полако расте, као и остали симптоми. Размислите и о томе, пре панике.

А шта је са другим симптомима?

Не заборавите да видите који су други симптоми које имате. За корону је важно да се најчешће прво јави кашаљ који не мора бити удружен са другим симтомима испрва.

Зато је важно да не паничите, већ да колико је могуће свему томе рационално приђете и ослушнете све симптоме пре него што себи зацртате дијагнозу.

Да ја попијем нешто на своју руку?

Било да је грип или корона, температуру и симптоме вам неће скинути антибиотици. Није на одмет подсетити да антибиотици помажу код бактеријских инфекција, не код вирусних, а антибиотике у сваком случају не ваља пити без надзора лекара.

Мере опреза свакако примењујте

* Избегавајте контакте са особама које имају знаке инфекције органа за дисање (кашаљ, кијање, цурење носа, повишена температура);

* Избегавајте масовна окупљања и боравак у простору где се налази велики број особа;

* Појачајте хигијену руку (прање водом и сапуном најмање 20 секунди, или ако то није могуће, коришћење алкохолних гелова за дезинфекцију руку, нарочито након контакта са оболелим особама или боравка у потенцијално угроженом подручју;

* Препоручује се ношење маски пре уста и носа уколико се борави у простору где су масовна окупљања;

* Обавезно је придржавање мера заштите од преношења инфекције код свих особа које осете симптоме инфекције органа за дисање.

* Избегавање контакта са живим или мртим дивљим или домаћим животињама.

Симптоми

Светска здравствена организација наводи на свом званичном сајту је то да вирус почиње грозницом, праћеним сувим кашљем, а након недељу дана доводи до губитка даха и онда је пацијентима потребно болничко лечење.

Неки од симптома који се још наводе су главобоља, кијање, кашаљ, кратак дах и потешкоће са дисањем.

Што се тиче температуре, СЗО наводи да најчешће долази до постепеног раста телесне температуре.

Код особа са слабијим имунитетом, код старијих људи и мале деце постоји могућност да овај вирус захвати ниже дисајне органе, па се може развити упала плућа или бронхитис.