Од почетка сезоне надзора до 21.2.2016. године Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” је пријављено 68.823 оболелих од обољења сличних грипу, што представља мањи броја оболелих у односу на исти период прошле сезоне. Региструје се и даље низак интензитет активности вируса грипа.

Закључно са 24.2.2016. године до 12 часова, код 112 оболелих је потврђена инфекција вирусом грипа, и то код 87 је доказан вирус инфлуенце А(Х1)пдм09, код 19 пацијената тип Б и код шесторо пацијента тип А(Х3). Три особе су вакцинисане против грипа, код једне особе је вакцинални статус непознат, а остали оболели нису вакцинисани против грипа.

Потврђени случајеви су са територије Града Београда, Пчињског, Јужнобачког, Златиборског, Браничевског, Колубарског, Поморавског, Сремског, Нишавског, Рашког, Западнобачког, Средњебанатског, Севернобанатског,Моравичког, Мачванског, Подунавског  и Јабланичког округа.

Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” пријављено је седам смртних исхода која се могу довести у везу са грипом, односно код којих је потврђен вирус грипа А(Х1)пдм09.

Према подацима Светске здравствене организације (СЗО) и  Европског центра за контролу болести (ЕЦДЦ) већина земаља је у Европском региону пријавила пораст интензитета активности грипа. Високу активност вируса инфлуенце су пријавиле Белорусија, Ирска, Финска, Швајцарска и Грчка. Региструје се од почетка сезоне пораст броја тешких акутних респираторних инфекција, углавном код особа старости 15–64 година и  већина њих је повезана са А(Х1)пдм09.

Досад су изолована сва 4 типа вируса инфлуенце: А(Х1Н1)пдм09, А(Х3Н2), Б/Вицториа и Yамагата.

Опште мере превенције

С обзиром на карактеристике преноса вируса грипа, поред препорука за јачање имунитета, препоручују се опште мере превенције: држање одстојања од најмање један метар од других особа, избегавање блиских контаката са оболелим особама, редовно прање руку и избегавање додиривања очију, носа и уста прљавим рукама, хигијена дисајних путева (покривање носа и уста приликом кашљања и кијања папирнатом марамицом коју одмах након употребе треба бацити, а руке опрати текућом водом и сапуном), проветравање просторија, избегавање боравка у затвореним просторима где се налази велики број људи. У предстојећем периоду посебну пажњу је потребно обратити на посете пацијентима у болницама, као и особама смештеним у геронтолошким центрима (домови за старе, домови за негу лица са посебним потребама и сл). Трајање посете треба редуковати, а у посету ићи само ако смо сигурни да немамо неку респираторну инфекцију.

Уколико особа има благи облик болести

Уколико особа има благи облик болести препоручује се изолација и нега код куће до опоравка, уз максимално ограничавање свих кућних и других контаката. Симптоматска терапија подразумева мировање, надокнаду течности, употребу антипиретика (лекова за снижење повишене телесне температуре), а употреба антивирусних лекова спроводи се само по препоруци лекара. Антибиотици нису делотворни у лечењу ове болести.

Код сваког погоршања клиничке слике болести одмах се обратити лекару.