Европска недеља тестирања на HIV и вирусне хепатитисе,

20-27. новембра 2015. године се реализује у циљу информисања и приближавања проблема HIV вируса и вирусних хепатитиса општој јавности, те указивања на потребу за тестирањем као првим кораком у бризи сваке особе за сопствено здравље.

Иако је тестирање на ХИВ анонимно и бесплатно, годишње се тестира мање од једног процента укупног становништва. Упркос томе што може да погоди било кога, код нас се ова инфекција још увек неоправдано повезује са геј популацијом, проституцијом и наркоманијом.

У Србији према последњим проценама живи око 3.500 људи заражених ХИВ-ом, од којих половина не зна да је заражена. Највише заражених је из Београда (до краја 2012. године регистровано је 2.119 осба). И поред ових података на ХИВ се годишње тестира мање од једног процента популације!

Страх од резултата, реакције људи и могућности да ће бити дискриминисани доводи до тога да људи најчешће тестирају у доба када је вирус у већ поодмаклој фази.

Нема начина да се препознају инфициране особе, јер су наизглед потпуно здраве, те је тестирање неопходно!

Широм света 400 милиона људи живи са хепатитисом Б или Ц, а велики број тих особа и не знају да су инфицирани јер нису тестирани. Сваке године 1,4 милиона људи умре од вирусног хепатитс а све те смрти би могле бити превениране.

Учесталост рака јетре (хепатоцелуларни карцином) у порасту је у Европи и процењује се да годишње умре око 50.000 људи од последица те малигне болести. Чак 50 посто тих случајева повезано је са вирусним хепатитисом Б или Ц.

Битна чињеница је да особе са хроничним хепатитисом Б или Ц дуго немају никакве симптоме болести па се открију случајно или већ у поодмаклом стадијуму болести. Уколико се открију на време, обе ове болести могуће је успешно лечити.

Претпоставља са да око 170 милиона људи широм света, а у Србији око 100 000, има хроничну хепатитис Ц вирусну (ХЦВ) инфекцију. Међутим, ова инфекција је доказана само код 25% инфицираних јер су симтоми болести, или одсутни, или некарактеристични, те се открива најчешће случајно приликом рутинског тестирања крви. Процењује се да ће ова тиха и подмукла пандемија резултирати максималним бројем инфицираних тек негде око 2020. године.

Светска здравствена организација и њени партнери апелују да се предузму активности које би спрециле инфицирање и смрт од вирусних хепатитиса, који се могу спречити, лечити и излечити.

Тестирање код ових инфекција је од посебног значаја јер симптоми често изостају. Од изузетне је важности откривање инфекције у њеним ранијим стадијумима, када је лечење најуспешније!


У оквиру ЗЗЈЗ Поморавље у Ћуприји ради саветовалоште за ДПСТ сваког радног дана од 8:00-14:00 сати.

У саветовалишту је свим грађанима омогућено бесплатно тестирање и разговор са лекаром специјалистом. За долазак у саветовалиште није неопходан упут лекара, нити здравствена књижица.

Тестирање је:
Добровољно– што знаци да је то само Ваша одлука и нико не може да Вас натера да се тестиратеуколико не желите.

Поверљиво– подразумева присан, поверљив и искрен разговор измеђ Вас и саветника. Поверљивост значи да све што кажете као клијент остаје између Вас и саветника и никада неће доћи до треће особе.

Анонимно– подразумева да се не морате представити пуним именом и презименом, ако то не желите, и да Вам за тестирање није потребна било каква званична медицинска или нека друга документација.

Више о тестирању на HIV 

Више о тестирању на вирусне хепатитисе

Шта је HIV / AIDS ?

Шта су вирусни хепатитиси ?