Инфекције проузроковане корона вирусима

Корона вирус (CoV) припада групи вируса чија је заједничка карактеристика да приликом посматрања под  електронским микроском имају облик круне (на основу тога су и добили назив- лат. corona (круна)). При пут су изоловани 1962. године и од тада до данас су доказани као проузроковачи обољевања  код сисара и птица.

Инфекције корона вирусима су честе у људској популацији. Процењује се да вируси из ове групе проузрокују око половине свих респираторних инфекција код човека. Tежина клиничке слике се креће u rsaponu од благих прехлада (које су и најчешће) до тешког акутног респираторног синдрома (SARS).

Епидемија запалења плућа која се доводи у везу са инфекцијом новим корона вирусом, Вухан, Кина 

Последњег дана 2019. године здравствене власти НР Кине су известиле СЗО о појави више случајева респираторних инфекција код особа у граду Вухан на истоку земље. До 12. јануара регистрована је укупно 41 оболела особа, од којих је седам тешком формом болести. Забележен је и један смртни исход код особе са више тешких хроничних болести[1]. Поред тога, Тајландске здравствене власти су пријавиле један случај обољења 8.1.2020. године код особе која је допутовала из града Вухан[2].

Лабораторијским анализама су прво искључени сви познати проузроковачи који се уобичајено јављају у овом периоду године (вирус грипа, аденовируси , риновируси). Када је утврђено да овај вирус има карактеристике вируса из групе CoV, испитивало се присуство познатих корона вируса  (MERS-CoV, SARS-CoV) за које такође није показано да су проузроковачи ових запалења плућа. Из тог разлога је ovaj вирус добио назив нови корона вирус (nCoV).

Клинички се болест манифестује повишеном температуром и малаксалошћу, отежаним дисањем код дела оболелих, и радиолошким знацима вирусне упале плућа.

Код оболелих су се симптоми јавили у периоду од 8. децембра 2019. до 2. јануара 2020. године. Од 3. јануара 2020. године нису регистровни нови случајеви.

Подаци добијени епидемиолошким истраживањем су указали да је заједничка карактеристика свим оболелим била изложеност на једној рибљој пијаци у граду Вухан. Из тог разлога је пијаца затворена 1. јануара 2020. године.

Првобитна истраживања нису указивала да овај вирус може да се пренесе са човека на човека. Међутим, последњи подаци не искључују и ту могућност. У прилог томе говоре извештаји кинеских епидемиолошких служби на дан 20.01.2020. године  у којима је наведено да је оболело 14 здравствених радника који су учествовали у лечењу и нези оболелих. Према овим подацима, највероватније се ради о лимитираном интрехуманом преносу.

Светска здравствена организација није издала никакве посебне препоруке у циљу ограничења међународних путовања.

Превентивне мере су усмерене према општим мерама превенције за све респираторне инфекције.

Препоруке:

  • избегавање боравка у просторијама где борави већи број људи
  • избегавање контакта са особама које имају симптоме респираторне инфекције;
  • редовна хигијена руку
  • избегавањем путовања у подручје града Вухан
  • путници који долазе из захваћеног подручја, уколико имају знаке инфекције органа за дисање, треба да се обрате свом лекару уз напомену о путовању.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ ће и у наредном периоду наставити са праћењем ситуације у Кини, као и у другим земљама у вези са појавом болести изазване новим корона вирусом и одржавати континуирану комуникацију по овом питању са Светском здравственом организацијом. У случају било какве промене епидемиолошке ситуације или пораста ризика за путнике у међународном саобраћају, јавност ће бити благовремено обавештена.

 

World Health Organization, Disease Outbreak News, Novel coronavirus in China, https://www.who.int/csr/don/12-january-2020-novel-coronavirus-china/en/

 

World Health Organization, WHO Statement on novel coronavirus in Thailand, https://www.who.int/news-room/detail/21-01-2020-who-statement-on-novel-coronavirus-in-thailand

 

ИЗВОР: Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“