Имунизација становништва против грипа у Републици Србији у сезони 2016/2017

Епидемиолошки надзор над грипом у сезони 2016.-2017. године почео је од 3.10.2015.године недељним праћењем и извештавањем по дефиницији случаја, из надзорних јединица на теритирији надлежности.

У складу Правилникoм о имунизацији и начину заштите лековима и националним препорукама за имунизацију становништва усвојеним за сезону 2010/2011 пристеклим из анализе података оболевања, хоспитализације и носилаштва антитела на АH1N1 у сезони 2009/2010, а сходно проценама СЗО за северну хемисферу у сезони 2016/2017 за спровођењe вакцинације препоручује се:

Сезонска тровалентна вакцина особама са хроничним поремећајима плућног и кардиоваскуларног система, као и метаболичким поремећајима (укључујући пре свега шећерну болест), поремећајима рада бубрега, особама са ослабљеним имунитетом итд. Поред наведених потребно је обухватити особе смештене и запослене у геронтолошким центрима и установама социјалне заштите, као и запослене и смештене у установама које обављају здравствену делатност. Препоручена је примена ове вакцине и код особа старијих од 65 година, као и код лица запослених у јавним службама које су у ризику. Ове се препоруке базирају на подацима о групама ризика које су идентификоване према историјским подацима у епидемијама грипа у периоду пре пандемије у сезони 2009/2010.

Имајући у виду податке добијене након анализе пандемије грипа А H1N1 у сезони 2009/2010 сезонска тровалентна вакцина се препоручује свакој особи старијој од 6 месеци, а посебно трудницама и гојазним особама, без обзира на претходни вакцинални статус против грипа, које су идентификоване као нове групе ризика за оболевање након пандемије А H1N1, са могућим компликацијама и тежом клиничком сликом. Примена код трудница се разматра од другог триместра трудноће уз консултацију надлежног гинеколога, док се оним које су у повећаном ризику од пратећих компликација услед грипа препоручује вакцинација, без обзира на стадијум трудноће уз консултацију надлежног гинеколога.

Тровалентна (сезонска) вакцина поред типа АH1N1 (A/California/7/2009 (H1N1)pdm09-like virus) вируса грипа, садржи типове АH3N2 (A/ Hong Kong/4801/2014 (H3N2)-like virus) и B вируса грипа (B/Brisbane/60/2008-like virus) у складу са препорукама СЗО за северну хемисферу и одлуци ЕУ за сезону 2016/2017, а на основу доминантних типова вируса грипа регистрованих у циркулацији у претходној сезони на територији северне хемисфере за које се очекује да могу да изазову како спорадично, тако и епидемијско јављање у популацији у сезони 2016/2017.

Време неопходно за стицање имунитета је 2-3 недеље након давања вакцине, а трајање поствакциналног имунитета варира и износи од 6-12 месеци, па из тога произилази потреба вакцинације сваке године, као и због варирања различитих сојева вируса грипа који могу да се мењају сваке године/сезоне. Имајући у виду различиту ефикасност вакцине према узрасним категоријама код којих се апликује, потребно је напоменути да се код вакцинисаних у случају оболевања развија блажа клиничка слика, као и да се редукују могуће теже компликације у случају оболевања код особа које су у ризику. Код наведених категорија становништва које су у повећаном ризику, болест може имати за последицу и смртни исход због секундарно насталих компликација (најчешће запаљења плућа). Изузимајући привремене или трајне контраиндикације, ову вакцину је могуће апликовати већ у узрасту од навршених 6 месеци живота. Преосетљивост на јаја, пилеће протеине, неомицин и формалдехид су најчешће контраиндикације код ове вакцине. Имунолошки одговор може бити ослабљен у случају имуносупресивне терапије, као што су кортикостероиди, цитотоксични лекови или радиотерапија.

Вакцина која ће бити доступна у домовима здравља је инактивисана, сплит вакцина, произвођача Санофи Пастера.

6080 доза сезонске тровалентне вакцине ЗЗЈЗ Ћуприја дистрибуираће Домовима здравља по следећем распореду: Деспотовац – 600 доза; Јагодина 1560 ; Параћин 1860 ; Рековац 460; Свилајнац 950 и Ћуприја 600 доза.

Вакцинација ће се спроводити након дистрибуције према плану потреба на вакциналним пунктовима у домовима здравља који су надлежни за спровођење.

Вакцинација против грипа се спроводи у циљу редуковања оболевања и умирања, као и редуковања преношења вируса грипа у породици, колективу и популацији.

Вакцинација тановништва које припада групама ризика спроводи се у циљу очувања сопственог здравља, одржавања колективног имунитета популације, али и индиректно очувања здравља чланова њихових породица/колектива, а посебно оних код којих је контраиндиковано давање ове вакцине, у циљу превенирања могућих компликација и тешких клиничких форми оболевања.